Monday, July 4, 2011

TUTORIAL: Cara Buat header Transparent tanpa Photoshop

assalamualaikum..hye hye hye ~
hari ni cik nad nak kongsi tutorial sikit..my first tutorial okeyhh..kena semangat sikit la kan.ahak! :P
yerla..tak semua orang ada software dan pandai guna photoshop tu kan.So, korang tak yahla nak susah hati dok mengidam header cantek-cantek macam orang lain.Sekarang korang boleh wat sendiri! 
di ulangi, SENDIRI! horaayyy~

follow the step carefully okeyh sayang-sayang sume :)

1) korang kena download software ni dulu.. PhotoScape dan Paint.Net 

2) cari gambar cute miut yang korang nak dekat google or website lain,lepas tu save.contohnya macam bawah ni :-


3) bukak Paint.Net,cari File (atas sekali) > Open > pilih gambar butterfly tadi.
bila dah keluar gambar,korang tengok kat bahagian Tool > clik kat Magic Wand(ala..yang macam tongkat magic tu)..lepas tu korang clik kat gambar yang kita nak buang biar jadi tansparent tu(backgound warna putih) dan Cut (simbol gunting).



ok,sekarang nak save pulak.tekan File > Save as > OK. Make sure Save as type adalah PNG.Ni paling penting! kalau tak gambar tu tak jadi transparent..buat penat den ajar,kang tak jadi-jadi pulak! :)

4) sekarang korang bukak PhotoScape pulak.click New Photo dan adjust height dan Width mengikut saiz yang korang nak.


5) okeyh,sekarang masa nak design header korang dah bermula.senyumla sikit~ haha :)
ok, tengok Object kat bawah tu,lepas tu tekan Photo(1) dan pilih gambar butterfly tadi tu. korang boleh adjust gambar(2) tu nak senget sikit ke apa ke..kalau nak tambah  apa-apa ayat tekan Text(3) macam dalam gambar bawah ni.kat situ korang boleh ubah nak text korang ada shadow ke outline ke..ikutla apa cita rasa korang,bila dah puas hati korang Save! :)

*click untuk pembesaran*


6) bila dah save,korang kena ulang step 3 untuk bagi header korang tadi transparent! ingat! yang paling penting korang kene ubah save as type tu kepada PNG!kalau tak menangis la korang sorang-sorang~ huhu :)

 ok,siap! ni hasilnya :)


 7) opz! jab-jab! dah buat penat-penat mesti la nak masukkan dalam blog yer dak? 
Login> Dashboard> Design> edit header(page elements)> browse header korang kat Image tu > Save.

yes!siap sepenuhnye!


amacam??
 harap-harap korang suka la tutorial pertamaku ini..ceywah! 
kalau dah jadi bagi tau nad k,leh terjah nengok header korang pulak kan.. :)
bubye!





27 comments:

  1. wahhh... kat cni pon ada tutorial... boleh cuba nie... laalalaallaaa
    ( jom lawat )

    ReplyDelete
  2. erhhh..lana guna rama2 yg sama tok buat banner lana,hehe

    ReplyDelete
  3. bagus ni nak try la jugak ...

    ReplyDelete
  4. @Bigdaddyz

    bagus ea??huhuh..kalau cube dan menjadi ag bagus! :P

    ReplyDelete
  5. @♥CiK DuYuNG [Ca]♥

    alorh..xmo jeles2 la..xcantek mane pon..ade lg blog ag cantek!huhu :P

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. hoho, tutorial yg sgt berguna, blog yul mmg tkde header, nsib baek ada tuto nie :)

    ReplyDelete
  8. Macam mane nak ULANG STEP 3 tu ye ? untuk jadikan transparent ..

    ReplyDelete
  9. juz bukak Paint.net n msukkn gmbar..pstu cri tool magic wand n clik area warne ptih untuk jdkan transparent.so t automtic dye akn jd tansprnt n save as PNG. :)

    ReplyDelete
  10. ThankYou .. Menjadi sangat .. Da lame sangat cari tuto ni .. At the end dapat jugak .. :)

    ReplyDelete
  11. baru nak try.. tq cik nad! nanti follow skali blog i yg tak lawa tu! hahah..

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. cube ikut step yang nad tunjuk tu satu2...mayb ade yang tertinggal.. klau ikut betol2! sure boleh! :)

      Delete
  13. owhhh...itu rupanya kegunaan magic wand. hehee... ^^ sekarang ni memang tengah struggle buat banner yang transparent. Hahaa... but using Icofx n photoscape. by the way, follow sini! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh! yeke..gud luck mensantek2 kan belog! ok,thanks ya!

      Delete
  14. ada cara tak nak bagi kecil header tu....bila saya letak header dia jadi besar sangat la...tak cantik
    http://akuberjiwapink.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. nad buat tutor kat entry ni..good luck!

      http://nudtzlovar.blogspot.com/2013/07/tutorial-cara-fixed-dan-centerkan.html

      Delete